Terug

Deel dit bericht via:

De nieuwe richtlijn, een stap voorwaarts in de behandeling van diabetes type 2

Redactie DGK

29-10-2021

Diabetes mellitus type 2 is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland en gaat gepaard met een hoge ziektelast. Het primaire doel van de behandeling van deze aandoening is het voorkómen van complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen, blindheid en amputaties, met als resultaat een verbeterde kwaliteit van, en indien mogelijk, langer leven.

Recente cardiovasculaire uitkomststudies geven aan dat glucoseverlaging met SGLT-2-remmers en GLP-1 receptor agonisten voordelen biedt in het voorkómen van deze complicaties bij mensen met diabetes mellitus type 2. Dit vormde de aanleiding voor een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit 4 huisartsen, 2 internisten, een apotheker en een vertegenwoordiger van de patiëntenvereniging om de behandelrichtlijn diabetes mellitus type 2 te herzien.

In dit symposium over de nieuwe NHG-standaard type 2 diabetes bespreekt Erik Serné, internist, de achtergrond van de wijzigingen in de richtlijn en gaat Bertien Hart, huisarts, in op de praktische implementatie van de de NHG-standaard. De autorisatie van de nieuwe richtlijn wordt in de komende maand verwacht.

Sprekers

Dr. Erik Serné is internist-vasculaire geneeskunde en opleider vasculaire geneeskunde op de afdeling vasculaire geneeskunde en diabetes in het Amsterdam UMC, locatie VUmc te Amsterdam.

Dr. Bertien Hart is huisarts in Utrecht en kaderhuisarts diabetes. Zij is voorzitter van de DiHAG en vice-voorzitter Stichting Langerhans.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Wat zijn de mogelijke gunstige effecten van GLP-1?

Volgend bericht

Mensen met diabetes type 1 overlijden 13 jaar eerder; complicaties tijdig aanpakken kan kwaliteit van leven verhogen

Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals!

Door verder te gaan, bevestigt u dat u een zorgprofessional bent.

Ik ga akkoord