Metabole ziekten zoals diabetes en obesitas vormen een groeiende uitdaging binnen de interne geneeskunde. Ondanks heldere richtlijnen, blijkt de vertaalslag naar de dagelijkse klinische praktijk complex en vaak gefragmenteerd. Tijdens de Internistendagen 2025 organiseerde Diabetesgeneeskunde in samenwerking met het Obesitas Platform en de Nederlandse Diabetes Federatie het symposium ‘Van richtlijn tot praktijk: optimalisatie van zorg bij metabole ziekten’. In dit symposium – gemodereerd door Daniël van Raalte verkenden we hoe de nieuwste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen optimaal kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse zorg.
Richard IJzerman gaf een toelichting op de herziene NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2. Een opvallende verandering is de grotere rol voor GLP-1-receptoragonisten, met name bij patiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Nieuw is dat deze middelen ook eerder ingezet kunnen worden bij patiënten met een lager risico. Wel blijft de vergoeding door zorgverzekeraars hierbij een belangrijk aandachtspunt.
Technologische innovaties kwamen aan bod in de presentatie van Bas Schouwenberg. Hij liet zien hoe sensoren, insulinepompen en closed-loop-systemen ook bij type 2-diabetes steeds vaker worden ingezet. Een opvallend nieuw inzicht, gedeeld op het recente ATTD-congres in Amsterdam, is dat het gebruik van de FreeStyle Libre bij mensen met prediabetes het leefstijlbewustzijn vergroot, leidt tot gewichtsverlies, verbetering van HbA1c en minder insulinegebruik. Dit maakt het een kansrijke aanvulling op bestaande interventies zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) om te voorkomen dat prediabetes zich ontwikkelt tot diabetes.
Mesut Savas en Jan Steven Burgerhart verdedigden het standpunt dat overgewicht/obesitas structureel aandacht behoeft bij elke (metabole) aandoening. Een effectieve obesitas aanpak begint met inzicht in persoonlijke obesogene factoren. De meest recente wetenschappelijke inzichten onderbouwen dit. Daarnaast lieten ze zien dat het obesitasveld zicht snel ontwikkelt – vooral op gebied van farmacotherapie. Preventie blijft echter cruciaal om toestroom te verminderen.
Het symposium maakte duidelijk: de zorg voor mensen met metabole aandoeningen is volop in beweging.