Terug

Deel dit bericht via:

Nieuw onderzoek: prediabetes vergroot risico op hart- en vaatziekten

Redactie DGK

15-05-2025

1 op de 6 mensen met prediabetes krijgt binnen 8 jaar een infarct, beroerte of vernauwde bloedvaten

Mensen met prediabetes lopen een significant groter risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Maastricht Studie, in opdracht van het Diabetes Fonds. De studie toont aan dat 1 op de 6 mensen met prediabetes binnen acht jaar een ernstige cardiovasculaire aandoening ontwikkelt, zoals een hartinfarct, beroerte of aderverkalking. Deze bevinding onderstreept het belang van vroegtijdige opsporing en preventie.

Prediabetes is niet onschuldig

In Nederland hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes: verhoogde bloedsuikerwaarden zonder dat er al sprake is van diabetes type 2. Deze mensen hebben vaak vage of geen klachten en zijn zich niet bewust van hun verhoogde risico. Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog in het Maastricht UMC+, benadrukt de ernst:

“Diabetes type 2 is een sluipmoordenaar. Nog voordat mensen deze diagnose krijgen, kunnen zich al ernstige gezondheidsproblemen voordoen. Dit onderzoek laat zien dat prediabetes geen onschuldig stadium is. Het is cruciaal om vroeg in te grijpen.”

Vroege opsporing kan schade beperken

Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, pleit voor landelijke aandacht voor vroegtijdige detectie:

“Mensen met prediabetes hebben negen keer meer kans op diabetes type 2. Door deze groep tijdig te signaleren en intensieve leefstijlbegeleiding aan te bieden, kunnen we verdere gezondheidsschade beperken. Alleen opsporen is echter niet genoeg: er moet ook geïnvesteerd worden in een gezonde leefomgeving die mensen helpt gezondere keuzes te maken.”

Leefstijlinterventies als sleutel tot preventie

Diabetes type 2 treft mensen uit alle lagen van de bevolking. Risicofactoren zijn onder andere overgewicht, weinig beweging, roken, ongezonde voeding, stress en erfelijke belasting. Ook mensen van Surinaams-Hindo(e)staanse, Turkse of Marokkaanse afkomst lopen extra risico.

Met leefstijlmaatregelen — zoals meer bewegen, gezond eten en stressreductie — kan het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aanzienlijk worden verlaagd.

De Diabetes Risicotest van het Diabetes Fonds helpt mensen om inzicht te krijgen in hun persoonlijke risico. In 2024 vulden ruim 420.000 mensen deze test in; één op de drie kreeg een verhoogde risicoscore.

Over De Maastricht Studie

De Maastricht Studie is een grootschalig bevolkingsonderzoek onder inwoners van Zuid-Limburg. Onderzoekers volgen mensen met prediabetes gedurende gemiddeld acht jaar. Daarbij wordt gekeken naar het ontstaan van diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in de recent gepubliceerde factsheet: Risico op hart- en vaatziekten in mensen met prediabetes.

De studie benadrukt de noodzaak van tijdige detectie én preventieve actie om het toenemende aantal mensen met diabetes en cardiovasculaire schade een halt toe te roepen.

Meer informatie op diabetesfonds.nl over de Diabetes Risicotest.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Metformine bij knieartrose: een (onverwachte) kandidaat voor symptoomverlichting ?

Volgend bericht

FGF21-analoog efruxifermin: zelfs effectief bij MASH als er al cirrose is?

Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals!

Door verder te gaan, bevestigt u dat u een zorgprofessional bent.

Ik ga akkoord